Bekkenbunnen forklart

Vi blir nysgjerrige, når vi får snakke med en fysioterapeut som har så mye erfaring fra, ja, nettopp kvinnekroppen. Derfor har vi spurt henne om hun, med fysioterapeutens blikk, som hun jo har – hvordan hun vil forklare bekkenbunnens betydning og funksjon, så vi skjønner det? 

Vi har snakket med Signe Nilssen Stafne som er leder av NKSs sitt Kvinnehelsehus i Trondheim i tillegg til at hun er spesialfysioterapeut ved St.Olavs hospital i Trondheim.

Bekkenbunnen består av flere lag muskler, bindevev og ligamenter, og er lokalisert nederst i bekkenet. Bekkenbunnen er viktig for å holde underlivsorganene på plass samt hindre lekkasje av urin, luft og avføring. En velfungerende bekkenbunnsmuskulatur skal trekke seg sammen når det er nødvendig og slippe spenningen når det ikke er behov for ekstra trykk. 

Ved økt buktrykk som for eksempel ved hoste, nys, hopp og løft, skal bekkenbunnen trekke seg sammen for å motvirke nedoverbevegelse av underlivsorganene og hindre lekkasje av urin, luft eller avføring. Bekkenbunnsmuskulaturen skal være helt avspent ved vannlating og avføring, eller for eksempel ved innføring av en tampong. 

Om hun føyer til at bekkenbunnen er endel av underlivsorganene vår som ikke bare skal oppfylle en ting. Til sist ,men ikke minst; bekkenbunnsmuskulaturens evne til sammentrekning og avspenning er viktig for seksuell nytelse!

 

Men, er bekkenbunnen lik gjennom hele livet?

Bekkenbunnen skal være akkurat så sterk og stabil at den bidrar til å holde oss oppreist, organene på plass og åpningene lukket, men også så elastisk og tøyelig at den tillater endringer som følge av svangerskap og fødsel. Under svangerskapet påvirkes bekkenbunnen av den gradvis økte tyngden og hormonene som gjør bekkenet mer elastisk som forberedelse til fødsel. 

 

Wow, så bekkenbunnen påvirkes av hormonelle endringer?

Ja, under fødsel strekkes musklene for å gi plass til at barnet kan passere. Enkelte deler av muskulaturen strekkes opp mot tre ganger sin egen lengde. De fleste opplever at muskulaturen klarer å trekke seg sammen i tida etter fødsel. Men ikke alltid. Belastningen kan føre til et kraftig overstrekk eller rifter i hud, slimhinne, muskulatur eller annet støttevev. Som en konsekvens kan bekkenbunnen få svekket både kraft og funksjon. Symptomer på en svekket eller skadet muskulatur kan være urin-, analinkontinens eller tyngdefølelse (underlivsprolaps).

 

Oi da, så her må det rehabilitering til?

Det som skjer med bekkenbunnen under svangerskap og fødsel kan sammenlignes med overstrekk og rift i annen type muskulatur og støttevev, for eksempel hos idrettsutøvere, og behandlingsprinsippene er de samme. Rehabiliteringen bør starte umiddelbart og muskulaturen trenger både hvile og aktivitet. Styrketrening av bekkenbunnsmuskulaturen er viktig for å gjenvinne kraft og funksjon. 

 

Når kan opptreningen starte?

I starten, allerede de første dagene etter fødsel anbefales kun lette sammentrekninger for økt sirkulasjon og tilheling. Etter hvert som ubehag og hevelse fra underlivet avtar skal bekkenbunnstreningen gjøres med større intensitet. Målet er å få tilbake kontakten med muskulaturene som har vært litt i «dvale» under hormonstormen. La kroppen din få tid til «å summe seg» i eget tempo, ikke stress – vær snill. Vi vet at det å ha trent bekkenbunnsmuskulaturen regelmessig i svangerskapet og ha god kontakt med bekkenbunnen, gir ofte et bedre utgangspunkt for rehabiliteringen. 

 

Få tilbake kroppen sin?

Du vil jo ha tilbake alle funksjoner, slik de var før graviditeten. Enkelt sagt, grad av aktivitet i bekkenbunnsmuskulaturen skal variere avhengig av krav. God funksjon i bekkenbunnen oppnås når bekkenbunnsmuskulaturen er sterk og har evne til rask regulering av aktivitet avhengig av krav. En godt fungerende bekkenbunn er nødvendig, selv for lette, daglige gjøremål. Å løfte en lett gjenstand krever mindre aktivitet i bekkenbunnsmuskulaturen enn ved løft av en tung gjenstand. 

 

Det er lett å bli ivrig og gå «all in»

Ikke overdriv, eller med andre ord, ikke gå og hold inn magen og spenn bekkenbunnen hele tida. Det er viktig at muskulaturen slipper spenningen og slapper av når det ikke kreves aktivitet. Å trene bekkenbunnen er som med all annen muskulatur i kroppen: muskulatur som ikke hviler vil få dårlig sirkulasjon, dårlig restitusjon og som konsekvens kan den bli svekket og/eller smertefull. 

 

Hvordan vet jeg at jeg får tak i de rette musklene?

Muskelgruppen er liten i forhold til de store oppgavene, og lokaliseringen innvendig i bekkenet kan gjøre det utfordrende å vite om man trekker sammen i riktig muskulatur og om avspenningen er tilfredsstillende. Ved en riktig sammentrekning skal det skje en lukning rundt endetarm-, skjede- og urinrørsåpning, og bekkenbunnen skal trekke seg litt opp/inn i kroppen. Motsatt, når sammentrekningen slippes skal trykket rundt åpningene avta og bekkenbunnen kommer tilbake til hvilestilling. Ofte merker man knipet best når man slipper. Litt etter litt vil du merke at du får kontroll på sammentrekningen.

 

Så ingen spenning av sete og lårmusklene?

Nei. Det er lett å bli lurt ved at du merker muskelspenninger og at det kjennes tungt. Pass på at både lår og sete er avspent. Da kan du lettere gi oppmerksomhet til lukningen. Tenk at du lukker i rekkefølge fra bak til frem: knipe igjen rundt endetarmen, deretter skjedeåpning og til sist urinrørssåpningen. Sammentrekningen du kjenner, eller draget fra bak til frem, skal føre til at bekkenbunnen skal trekke seg litt opp/inn i kroppen.

 

Anbefalt. Men både viktig og nødvendig?

Betydningen av en sterk og funksjonell bekkenbunn har vi allerede snakket om, fraværet av funksjon gir utfordringer på flere området. Gjenopptrening av bekkenbunnsmuskulaturen etter svangerskap og fødsel skal skje gradvis og målet er kunne klare 10 sammentrekninger med 6-8 sekunders varighet i tre serier. Det er viktig å søke hjelp, særlig om du ikke får tak i musklene eller har opplevd overstrekk av noen grad. Dersom det er utfordrende å få tak i musklene, at symptomene ikke avtar etter en god periode med bekkenbunnstrening eller du har vedvarende smerter fra underlivet bør du oppsøke hjelp av en fysioterapeut med kompetanse på bekkenbunnsmuskulaturen.

Link: https://fysio.no/kvinnehelse

a
Emeritus Education

Lorem ipsum dolor sit amet con sectetur adipisicing elit sed don eiusmod tempor inci