Hva skjedde nå, egentlig?

Illustrasjon Barselambassadørene

Kom du i gang med ammingen, og så ble det vanskelig? – eller fant du bare ikke ut av det? Ammehjelpen gir gratis informasjon, veiledning og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk, med utgangspunkt i kunnskapsbasert praksis. 

Av Judith Melbye 13.12.2024

Ammehjelpen i Norge har en lang historie og vi i Barselambassadørene er takknemlige for jobben de har gjort med å fremme betydningen av amming, for både mor og barn. Ammehjelpen er også et ideal for oss, ettersom det er frivillig drevet av innsats fra kvinner som har erfaring, på samme måte som med våre likepersoner. Vi hjelper mødre via telefon, epost og sosiale medier

Du finner god informasjon om amming gjennom nettsiden ammehjelpen.no, som med sine mer enn 100 artikler er Norges største nettbaserte kilde til informasjon om amming og morsmelk. De veileder etter eksisterende retningslinjer og anbefalinger omkring amming og tilgrensende tema fra norske og internasjonale helsemyndigheter. Du finner også kontaktinfo til ammehjelpere rundt om i landet.

Ammehjelpen arrangerer blant annet et årlig fagseminar for helsepersonell, underviser på fødselsforberedende kurs, presenterer Ammehjelpen på barselavdelinger og helsestasjoner, arrangerer ammekaféer, og holder kurs om amming for mødre og helsepersonell. Ved deltakelse på disse stedene verner og fremmer de amming gjennom å påvirke rammebetingelser, holdninger og kunnskap om amming nasjonalt og internasjonalt.

Hva gjør en ammehjelper?

Når du tar kontakt med en ammehjelper får du tilgang til informasjon, veiledning og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk, I likhet med Barselambassadørene skjer det primært over telefon, epost og i sosiale medier. Ammehjelperne har egen ammeerfaring, de har vært gjennom en standardisert opplæring, og har bestått ammehjelperoppgaven. 

Pensum består blant annet av boka «Amming – en håndbok for helsepersonell», som også er er i bruk ved helsesykepleier- og jordmorutdanningene. De fleste ammehjelpere er tilgjengelige utenom helsestasjoners åpningstider. Vi skal være et supplement til det offentlige tilbudet på helsestasjoner og ammepoliklinikker. 

Ammehjelpere er ikke helsepersonell, i likhet med Barselambassadørene finnes ammehjelpere som har helsefaglig utdanning.

Så, hva er Ammehjelpen?

Ammehjelpen er en partipolitisk uavhengig frivillig humanitær organisasjon som har arbeidet for å verne og fremme amming siden 1968. Ønsket er at alle ammende skal få den hjelpen og støtten de trenger til å amme så lenge de selv ønsker. De støtter den som fullammerdelammer og den som ønsker å slutte å amme – samtidig jobber de for at ingen skal være nødt til å slutte å amme eller delamme mot sin vilje fordi de ikke får korrekt informasjon, god nok veiledning eller støtte i situasjonen.

Barselambassadørene samarbeider med Ammehjelpen og Landsforeningen 1001 dager, vi ser på Ammehjelpen som en god kilde til relevant informasjon og kunnskap.

Kilde: 13.12.2024 Ammehjelpen

Jeg vil bli med for å bidra til mer kunnskap og gi hjelp til bedre egenomsorg

a
Emeritus Education

Lorem ipsum dolor sit amet con sectetur adipisicing elit sed don eiusmod tempor inci